Żywe Muzeum Obwarzanka
- Dziedzictwo
- Kraków
Poznajcie obwarzanka krakowskiego – to niepozorne kółko z ciasta jest związane z Krakowem od ponad 600 lat. Kochają go Krakusi i turyści, gościł na stołach dworu królewskiego na Wawelu, a powiadają że zajadał się nim sam smok wawelski!
Podczas warsztatów w Żywym Muzeum Obwarzanka poznacie wszystkie jego sekrety – historię i unikatowy proces produkcji, a co najważniejsze spróbujecie swoich sił i stworzycie swój własny wypiek. Gorącą, pachnącą pamiątkę zabierzecie ze sobą.
Zapraszamy gości indywidualnych oraz grupy - w tym te najmłodsze, które chcą poznać jeden z elementów dziedzictwa kulturowego Krakowa.
Warsztaty w Żywym Muzeum Obwarzanka zostały wyróżnione nagrodami przyznanymi przez Krakowską Izbę Turystyki (Odys 2018), Polską Organizację Turystyczną (Certyfikat 2021) oraz certyfikatami przyznanymi dzięki pozytywnym opiniom odwiedzających. W 2023 roku Muzeum zostało partnerem projektu Made in Małopolska - Pochodzenie ma znaczenie, co potwierdza renomę odbywających się tu warsztatów.
Żywe Muzeum Obwarzanka
ul. I. Paderewskiego 4, 30-157 Kraków
Obwarzanek krakowski - co czyni go wyjątkowym?
Historia obwarzanka krakowskiego sięga czasów średniowiecznych, a pierwsze wzmianki o nim pochodzą z 1394 roku. Jego nazwa związana jest z procesem produkcji, a dokładniej z obwarzaniem, czyli zanurzeniem we wrzącej wodzie.
Obwarzanki krakowskie są wielce lubiane, a ich smak doceniają zarówno mieszkańcy, jak i turyści. Kupuje się je wprost ze specjalnych przeszklonych wózków, które można znaleźć niemal na każdym rogu. Do sprzedaży trafiają wczesnym rankiem, jeszcze ciepłe, a najsmaczniejsze są przez parę godzin po wypieku, gdyż szybko czerstwieją. Powszechnie wiadomo, że obwarzanki najlepiej smakują w Krakowie.
Warto pamiętać, że nie każde kółko to obwarzanek, a ten autentyczny na odwrocie ma charakterystyczne podłużne ślady po pieczeniu na ruszcie. Podróbki, wytwarzane maszynowo na odwrocie mają małe kółeczka.
W 2010, decyzją Komisji Europejskiej, obwarzanek krakowski został wpisany do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG). Specyfikacja Obwarzanka Krakowskiego ściśle określa jego kształt, wagę oraz proces wytwarzania, a certyfikat mogą uzyskać piekarze wyłącznie z miasta Kraków oraz powiatów krakowskiego i wielickiego.
Znak ChOG jest przyznawany produktom regionalnym z danego regionu, przy czym wystarczy, że tylko jedna faza ich wytwarzania odbywa się w określonym w nazwie regionie. W przypadku obwarzanka cała produkcja musi odbywać się wyłącznie na terenie miasta Kraków oraz powiatów krakowskiego i wielickiego, ale przykładowo mąka do jego produkcji może pochodzić z innej części Polski. Aby otrzymać prawo do używania znaku/oznaczania produktu odpowiednim znakiem zgodności producent musi poddać się kontroli i uzyskać certyfikat.
Źródło: www.muzeumobwarzanka.com